Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem, postanowiłam upiec przy pomocy maty-stolnicy z podziałką, hiszpańskiej marki Lekule.Pierwszy to taki, że mata ta służyła mi jako stolnica podczas wyrabiania ciasta na chlebki. Po drugie - pomogła mi, dzięki umieszczonej na macie podziałce, w rozwałkowaniu ciasta na żądany prostokąt. Zawsze robiłam to na oko i niestety często zdarzały się przypadki, że jedna rolada piekła się szybciej a w drugiej pojawiał się zakalec.Uważam, że mata ta jest fantastyczna! Nie tylko służy nam jako stolnica, ale również można stosować ją podczas pieczenia. Czego chcieć więcej?Stolnica zawsze kojarzyła mi się z drewnianym blatem, stojącym u babci za szafkami w kuchni ;) A tu proszę. Matę wystarczy po użyciu zwinąć w rulon i wsadzić do szuflady - jaka to oszczędność miejsca!Mata, dzięki właściwościom materiału z jakiego została wykonana, może służyć również jako stolnica. Ponieważ silikon można bezpiecznie stosować w temperaturach z przedziału -60 do 260 stopni Celsjusza, odznacza się on elastyczną strukturą, a dodatkowo tworzy nieprzywieralną powłokę, doskonale nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby nie było za słodko - mata ta posiada jeden maleńki minus. Podczas cienkiego rozwałkowywania ciasta, może odcisnąć się na cieście podziałka. Ale można sobie z tym poradzić - odwracając matę na drugą stronę :)Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że Święta tuż tuż i zaraz zacznie się sezon na lepienie pierogów.http://cook-yourself.blogspot.com/2012/12/piekarenka-chlebki-z-cebulowo-serowym.html
Stolnica od zawsze kojarzy Ci się z drewnianym blatem, który zajmuje cenną przestrzeń kuchenną? Zapomnij...teraz można rozwałkować ciasto używając silikonowej maty, a po ukończeniu zadania - z łatwością myjesz, rolujesz i chowasz do szuflady:) Przedziałka - niekoniecznie - nie sprawdza się w przypadku wszystkich rodzajów ciast, więc jeżeli nie jest dla Ciebie priorytetem, to wybierz gładką wersję maty.
Rossi Magia Wnętrza
ul.Pawła Jana Sapiehy 3
05-075 Warszawa - Wesoła