Nóż stalowy
Głownia (część krojąca) noży stalowych wykonana jest, w
zależności do modelu, ze stali nierdzewnej lub węglowej. Ich
krawędź tnąca jest
ostra, a w przypadku stępienia możemy ją samodzielnie naostrzyć lub oddać do
naostrzenia profesjonalnej firmie. Noże stalowe są mniej twarde od ceramiki, w
zależności od stopu, z jakiego zostały wykonane. Są one jednak sprężyste i po
odkształceniu powstałym pod wpływem działania dużej siły, nie kruszą się, tylko
wracają do pierwotnego kształtu. Z tego powodu dużo trudniej jest je uszkodzić
niż te o ceramicznym ostrzu i możemy nimi
komfortowe kroić nawet twardsze
składniki.
Podczas krojenia artykułów spożywczych o intensywnym smaku i
zapachu należy umyć nóż w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Stal jest
porowata, przez co może przenosić smaki i zapachy krojonych składników. Jednak
po dokładnym umyciu noża nie powinno się to stać. Noże stalowe można myć w zmywarce, aczkolwiek
przyśpiesza to ewentualną korozję i tępienie. W ich przypadku stopień
odporności na korozję zależy od stopu, z jakiego został wykonany nóż.
Noże stalowe są rozwiązaniem bardziej uniwersalnym niż noże
ceramiczne. Sprawdzą się przy krojeniu wszystkich artykułów i nie są tak
kruche. Są jednak mniej trwałe i mogą
przenosić zapachy i smaki.