Patelnia go gofrów belgijskich Belgian Waffler to propozycja
amerykańskiej marki Nordic Ware.
Aluminiowa forma patelni wzbogacona została o
fenolowy uchwyt, który zapewnia komfortowe i stabilnie ułożenie w dłoni. Produkt składa się z dwóch rozczepianych
połówek, pokrytych nieprzywieralną powłoką. Dzięki temu przygotowywanie w niej
gofry są chrupiące i znakomicie zachowują swój kształt. Patelnia działa
podobnie jak tradycyjna gofrownica, jednak zamiast podłączać ją do prądu,
podgrzewamy przed wlaniem ciasta.
Dużym atutem Belgian Waffler jest łatwość w utrzymaniu
czystości. Resztki ciasta z łatwością odchodzą z wyprofilowanej powierzchni i
nie zalegają pomiędzy formami na gofry. Na jednej patelni przygotujemy w jednym
czasie aż 4 smakowite gofry!
Sposób użycia:
1. Posmarować obie strony wnętrza
patelni olejem np. słonecznikowym i podgrzewać ją przez kilka minut na średnim
ogniu (nie na dużym - maksymalna temperatura może zniszczyć naczynie),
obracając raz na jedną, raz na drugą stronę.
2. Gdy
żeliwo dobrze się nagrzeje, otworzyć patelnię i wlać na jej środek 250 ml
przygotowanego wcześniej ciasta.
3. Zamknąć
i postawić ponownie na kuchence - piec około 2 minut z każdej strony,
zależnie od preferencji (bardziej chrupiące/mniej przypieczone).
4. Otworzyć
patelnię, podważyć gofry drewnianą lub silikonową szpatułką i przełożyć na
talerz (jeśli chcesz ich zrobić więcej, włóż upieczone do ciepłego
piekarnika, by nie ostygły).
Patelnie należy myć ręcznie w ciepłej wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Odradzamy stosowanie ostrych, metalowych narzędzi.