Noże zostały wykonane w całości ze stali nierdzewnej szczotkowanej, a dzięki zastosowanej technologii produkcji są wyjątkowo lekkie - rękojeść jest pusta w środku.
W skład zestawu wchodzi:
- nóż szefa,
- nóż do chleba,
- nóż uniwersalny,
- nóż ząbkowany,
- nóż do warzyw.
Nóż szefa ma 18 centymetrowe ostrze, przeznaczony jest do cięcia, krojenia i rozdrabiania. Używając noża szefa kuchni Copenhagen możesz zastosować dowolną technikę krojenia warzyw, mięsa i ryb, np. siekanie, cięcie ruchem kołyszącym, pchającym lub ciągnącym. Nóż przyciąga wzrok unikalnym designem, który łączy w sobie cechy noży zachodnich i japońskich.
Nóż uniwersalny o długim wąskim ostrzu przeznaczony jest do krojenia mięsa i ryb.
Ząbkowany nóż sprawdzi się w do krojenia warzyw, owoców i innych rodzajów żywności, które mają twardą skórkę i delikatne, miękkie wnętrze np.: pomidor, kajzerka, kiwi itp.
Ząbkowany nóż do chleba pomoże Ci pokroić nawet świeże pieczywo bez poszarpania kromek.
Nóż do warzyw wyróżnia się ergonomiczną, dość długą rączką, pewnie leży w dłoni gwarantując komfort pracy.
Noże można myć w zmywarce, ale jeśli chcesz, aby pozostały dłużej ostre, myj je ręcznie, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym. Przechowuj je z dala od innych stalowych artykułów np.: na listwie magnetycznym lub w bloku na noże.