Stalka do noży
Classic od marki
Wusthof.
Produkty firmy Wusthof to synonim jakości i niemieckiej precyzji. Od 1814 w niemieckiej fabryce Solingen produkowane są technologicznie zaawansowane narzędzia. Wytworzone z jednego kawałka wysokowęglowej stali, dodatkowo wzmacniane molibdenem i wanadem aby noże łatwo się ostrzyły i długo pozostawały ostre.
Wysoka jakość jaką gwarantują nam producenci noży znanych marek to nie wszystko. Aby zachować funkcjonalność, ostrość i precyzję należy odpowiednio pielęgnować i dbać o ostrze noży. Po wielokrotnym krojeniu na krawędzi noży pojawiają się drobne wyszczerbienia. Stalka wygładzi tę nierówność przywracając pierwotny stan narzędzia.
Zalecenia dotyczące ostrzenia:
- stalkę należy trzymać w lewej ręce, a nóż w prawej (osoby leworęczne odwrotnie),
- ostrze noża powinno być prowadzone pod lekkim naciskiem wzdłuż stalki,
- ruch wykonujemy naprzemiennie strona po stronie zachowując kąt 14-20 st. między ostrzem a stalką,
- należy używać stalki, która jest co najmniej tak długa jak ostrze noża.
Charakterystyka stalki do noży Classic:
- ostrze: stal chromowo-molibdenowo-wanadowa X50CrMoV15 o twardości 58 HRC,
- wykute z jednego fragmentu stali
- ząbkowane ostrze
- ostrze zatopione w całej długości uchwytu
- potrójne nitowanie ostrza do rękojeści
- nity ze stali nierdzewnej odpornej na korozję
- rękojeść: materiał syntetyczny polioksymetylen
- odporny na blaknięcie i odbarwienia
Seria Classic z powodzeniem sprawdzi się dla profesjonalnych kucharzy. Odpowiednie użytkowanie, pielęgnacja zapewni satysfakcjonujące użytkowanie przez długie lata.