Stal węglowa, z której wykonany jest wok, jest ulubionym typem patelni wśród kucharzy na całym świecie.
Jest lekka i trwała, a naturalnie wytworzona warstwa ochronna sprawia, że zyskuje warstwę nieprzywieralną, która jednocześnie chroni ją przed rdzą. Właśnie to czyni patelnię bardzo trwałą i gwarantuje zadowolenie użytkowników przed długie lata.
Patelnia ze stali węglowej bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa, co pozwala przygotowywać potrawy wymagające różnego stopnia wysmażenia, w tym również na głębokim oleju.
Można jej używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a dzięki rączce wykonanej z żeliwa, również w piekarnikach oraz na otwartym ogniu (grill, ognisko). Wytrzymałość temperaturowa wynosi około 370 °C. Grubość dna wynosi aż 1,5 mm.
Rączka się nagrzewa więc należy stosować akcesoria chroniące dłonie przed gorącem.
Powierzchnia patelni jest bardzo trwała i można na niej używać metalowych przyborów kuchennych. Do dokładnego umycia patelni wystarczy odrobina ciepłej wody. Po umyciu patelnię należy przetrzeć miękką ściereczką lub papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyschnięcia.