Seria japońskich noży kuchennych Kai Shun Nagare to prawdziwe dzieło sztuki wśród noży kuchennych.
Podstawą każdego noża jest znakomite ostrze.
Noże z serii SHUN Nagare to
ostrza wykonane z połączenia dwóch rodzajów stali VG 2 i VG 10, które wspólnie tworzą 72 warstwy. Ostrze skuwane jest z nakładanych na przemiennie
mikro cienkich warstw stali(ich grubość nie przekracza 40 mikrometrów).Stal VG 2 to większa wytrzymałość oraz elastyczność, natomiast VG 10 jest niezwykle odporna na zużycie. Powstałe z tego połączenia ostrze osiąga twardość 61 (±1) HRC i charakteryzuje się o 25% większą wytrzymałością i ostrością w stosunku do ostrza wykonanego wyłącznie ze stali VG 10.
W tym przypadku zostało ono wykonane ze stali VG 10, charakteryzującej się bardzo dużą twardością. Twardość na poziomie 61 plasuje serię Kai Shun Nagare jako linię z jednymi z najtwardszych ostrzy wśród produkowanych seryjnie. Dodatkowo, ich powierzchnia ozdobiona została ręcznie kutymi, tradycyjnymi japońskimi motywami Tsuchime. Aby zwiększyć komfort użytkowania. rączki noży, wykonane z drewna Pakka, dostosowane są do używania przez osoby prawo i leworęczne. Kształt uchwytu pozwala na wygodne operowanie nożami w każdej sytuacji i sprawia, że korzystanie z nich to prawdziwa przyjemność!
Japońskie noże Kai Shun Nagare znakomicie sprawdzą podczas każdej pracy w kuchni. W kolekcji znajdziemy noże do steków, szatkowania, plastrowania, chleba, santoku oraz noże uniwersalne. Ich budowa i zastosowane materiały powodują, że są wyjątkowe ostre i prace kuchenne wykonywane przy ich użyciu będą bardzo precyzyjne. Nachylone pod kątem 16 stopni ostrze jest obustronnie naostrzone. To gwarantuje niezawodność i wysoką precyzję!