Produkty firmy Wusthof to synonim jakości i niemieckiej precyzji. Od 1814 w niemieckiej fabryce Solingen produkowane są technologicznie zaawansowane narzędzia. Wytworzone z jednego kawałka wysokowęglowej stali, dodatkowo wzmacniane molibdenem i wanadem aby noże łatwo się ostrzyły i długo pozostawały ostre.
Wysoka jakość jaką gwarantują nam producenci noży znanych marek to nie wszystko. Aby zachować funkcjonalność, ostrość i precyzję należy odpowiednio pielęgnować i dbać o ostrze noży. Po wielokrotnym krojeniu na krawędzi noży pojawiają się drobne wyszczerbienia. Stalka wygładzi tę nierówność przywracając pierwotny stan narzędzia.
Zalecenia dotyczące ostrzenia:
- stalkę należy trzymać w lewej ręce, a nóż w prawej (osoby leworęczne odwrotnie).
- ostrze noża powinno być prowadzone pod lekkim naciskiem wzdłuż stalki,
- ruch wykonujemy naprzemiennie strona po stronie zachowując kąt 14-20 st. między ostrzem a stalką,
- należy używać stalki, która jest co najmniej tak długa jak ostrze noża.
Charakterystyka stalki do noży Diamnet Culinar:
- wykonane z stali wysokowęglowej (chromowo-molibdenowo-wanadowej) o twardości 58 HRC,
- talka pokryta została diamentami syntetycznymi,
- kute, stalowe zakończenie rękojeści (zapewnia odpowiednie wyważenie),
- ergonomiczna rękojeść wykonana ze stali chromo-niklowej 18/10 o satynowym wykończeniu,
- znajdująca się wewnątrz rękojeści porcelana że noże z tej serii są nieco cięższe od pozostałych noży Wusthof,
- zastosowanie precyzyjnej technologii ostrzenia PEtec zapewnia długotrwała jakość i ostrość.
Seria Culinar z powodzeniem sprawdzi się dla profesjonalnych kucharzy. Odpowiednie użytkowanie, pielęgnacja zapewni satysfakcjonujące użytkowanie przez długie. Stalka ma gwarancję na 2 lata.