Le Creuset
Francuska marka Le Creuset może pochwalić się już ponad 85-cio letnim stażem. Powstała ona w 1925 roku w Fresnoy-le-Grand, kiedy to dwóch belgijskich przemysłowców Armand Desaegher- specjalista od odlewów oraz Octave Aubecq zajmujący się emaliowaniem, założyli spółkę produkującą naczynia kuchenne do gotowania.
Marka zajęła się produkcja tylko określonej klasy naczyń- były to naczynia żeliwne oraz kamionkowe pokrywane z zewnątrz kolorową emalią. Dzięki doskonale przemyślanemu procesowi produkcji, w którym ogromną rolę odgrywał człowiek czuwający nad wysoką jakością wyrobu przechodzącego przez kolejne etapy, każdy produkt opuszczający manufakturę odznaczał się najwyższą klasą i nienagannym wykonaniem. I tak jest po dziś dzień! Choć gama oferowanych produktów znacznie się poszerzyła o nowe kształty czy kolory, sam proces produkcji stał się swoistą tradycją, która nie podlega modyfikacji czy unowocześnieniom.
Marka zajęła się produkcja tylko określonej klasy naczyń- były to naczynia żeliwne oraz kamionkowe pokrywane z zewnątrz kolorową emalią. Dzięki doskonale przemyślanemu procesowi produkcji, w którym ogromną rolę odgrywał człowiek czuwający nad wysoką jakością wyrobu przechodzącego przez kolejne etapy, każdy produkt opuszczający manufakturę odznaczał się najwyższą klasą i nienagannym wykonaniem. I tak jest po dziś dzień! Choć gama oferowanych produktów znacznie się poszerzyła o nowe kształty czy kolory, sam proces produkcji stał się swoistą tradycją, która nie podlega modyfikacji czy unowocześnieniom.