Sezon na przetwory przed nami. Kto lubi domowe nalewki, soki lub konfitury ?
Smak domowej konfitury, dżemu, domowego soku malinowego dodanego do zimowej herbaty, smak ulubionej nalewki z pigwy... Kto lubi przetwory ? :)
Teraz możecie pokochać je bardziej z wybranymi poniżej akcesoriami ułatwiającymi własnoręczne przyrządzanie ulubionych soków, nalewek, kiszonek, dżemów, konfitur.
- przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej wodzie i wyparz wrzątkiem. sterylizacja nie jest konieczna, chyba że czas procesu weckowania jest krótszy niż 10 minut, wtedy wykonaj sterylizację gotując słoiki i pokrywki przez 10 minut
- pamiętaj aby przed użyciem sprawdzić, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna być popękana
- słoiki napełniaj do wysokości 1 cm od górnego brzegu. Produktami o konsystencji puree i płynami do 2 cm od brzegu
- przed zamknięciem, krawędzie słoika muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem
- załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzie wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika
- pamiętaj aby podczas pasteryzacji przestrzegać temperatury i czasu zalecanego w przepisie. Zbyt wysoka temperatura lub zbyt gwałtowne podgrzanie zawartości słoika mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko. czas potrzebny do prawidłowej pasteryzacji liczy się od momentu osiągnięcia wrzenia wody, w której słoiki są pasteryzowane
- najbardziej polecamy pasteryzację w wodzie. Początkowa temperatura wody powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zawartości słoika. Dlatego słoiki z surową żywnością należy włożyć do letniej wody, a słoiki z gorącą zawartością do gorącej wody. Jeśli wolisz pasteryzacje na sucho w piekarniku, to pamiętaj, że uszczelka topi się w temperaturze wyższej niż 130 st.C. Zachowaj niewielką przestrzeń między słoikami podczas pasteryzacji
- po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez około 24 godziny. Po tym czasie należy zdjąć spinki
- wykonaj test, sprawdź czy słoik jest szczelnie zamknięty, próbując lekko podnieść pokrywkę. Taki test należy przeprowadzić w ciągu kilku pierwszych dni po pasteryzacji i zawsze przed otwarciem słoika
- nigdy nie odwracaj słoików marki WECK do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania
- słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu
Doskonale sprawdzi się nie tylko do kiszenia ogórków czy kapusty ale także do kiszenia owoców czy innych różnych warzyw, które dziś jest bardzo modne. Dzięki prezentowanemu produktowi polubisz przygotowanie kiszonych warzyw i owoców, gdy tylko przekonasz się, jak łatwo je przygotować. Słoiki zaopatrzone są w antypoślizgową, silikonową opaskę z miejscem na wpisanie daty przygotowania przetworu. Pojemniki wykonane są z odpornego szkła,które nie przyjmują zapachów.
Wyciskarka do cytrusów
Eva Solo
116,45 zł promocja trwa ograniczony czas