Ostrzałka szczelinowa od marki
Wusthof.Produkty firmy
Wusthof to synonim
jakości i niemieckiej precyzji. Od 1814 w niemieckiej fabryce
Solingen produkowane są
technologicznie zaawansowane narzędzia. Wytworzone z jednego kawałka wysokowęglowej stali, dodatkowo wzmacniane molibdenem i wanadem aby noże łatwo się ostrzyły i długo pozostawały ostre.
Wysoka jakość jaką gwarantują nam producenci noży znanych marek to nie wszystko. Aby zachować funkcjonalność, ostrość i precyzję należy odpowiednio pielęgnować i dbać o ostrze noży. Po wielokrotnym krojeniu na krawędzi noży pojawiają się drobne wyszczerbienia. Stalka wygładzi tę nierówność przywracając pierwotny stan narzędzia.
Wyjątkowo trwała i łatwa w użyciu ostrzałka ręczna. Przy jej użyciu ostrze noża ostrzone jest równo i pod stałym kątem. Ceramiczne koła ostrzarki służą głównie do podostrzania noży, zatem istotne jest aby nie dopuścić do całkowitego stępienia ostrza. Ważne jest, aby ostrzyć noże regularnie. Może być ona używana również do noży ząbkowanych. Dla bezpieczeństwa oraz komfortu ostrzenia ostrzarka Wusthof posiada ergonomiczny uchwyt oraz antypoślizgową podstawę. Może być używana przez lewo i praworęczne.
Instrukcja ostrzenia noży:
- ułóż ostrzarkę na płaskiej, twardej powierzchni,
- zawsze trzymaj za uchwyt podczas ostrzenia,
- umieść nóż prostopadle w odpowiedniej szczelinie,
- przeciągaj ostrze przez szczelinę, równomiernie dociskając,
- nóż należy ostrzyć zawsze od nasady do czubka,
- powtarzaj czynność aż nóż będzie ostry,
- nóż należy wyczyścić przed i po ostrzeniu.
Odpowiednie użytkowanie, pielęgnacja zapewni satysfakcjonujące użytkowanie przez długie lata.