Nóż przeznaczony jest do krojenia, cięcia, szatkowania wszelkiego rodzaju żywności o różnej teksturze. Nóż szefa posiada bardzo cienkie ostrze dzięki czemu zapewnia doskonale precyzyjne cięcie, a idealna długość i wyprofilowanie sprawia jest przedłużeniem ręki kucharza. Wgłębienia w ostrzu tworzą kieszenie powietrzne, które umożliwiają krojenie cienkich i miękkich plasterków bez przywierania ich do ostrza noża.
Noże firmy Wusthof to synonim jakości i niemieckiej precyzji. Od 1814 w niemieckiej fabryce Solingen produkowane są technologicznie zaawansowane narzędzia. Wytworzone z jednego kawałka wysokowęglowej stali, dodatkowo wzmacniane molibdenem i wanadem aby noże łatwo się ostrzyły i długo pozostawały ostre.
Charakterystyka noży z serii Grand Prix II:
- wykonane z stali wysokowęglowej X50crMoV15 hartowanej w temp. 1050 st. C(chromowo-molibdenowo-wanadowej),
- ergonomiczna rękojeść wykonana z syntetycznego materiału w technologii Full Tang( dopasowują się do kształtu dłoni),
- rękojeść jest wodoszczelna,
- zredukowaną ochronę na palce(umożliwia ostrzenie i użytkowanie całej długości krawędzi ostrza),
- zastosowanie precyzyjnej technologii ostrzenia PEtec zapewnia długotrwała jakość i ostrość.
Seria Grand Prix II z powodzeniem sprawdzi się dla profesjonalnych kucharzy. Odpowiednie użytkowanie, pielęgnacja oraz regularne ostrzenie zapewni satysfakcjonujące użytkowanie przez długie. Noże mają gwarancję na 2 lata.