Młynek do soli Exete to propozycja angielskiej marki Cole & Mason.
Młynek wykonany z wysokiej jakości krystalicznego akrylu w połączeniu z elementami ze stali nierdzewnej. Połączenie ,,starego,, i ,,nowego,, nie zawsze okazuje się strzałem w dziesiatkę - w przypadku młynka Exete efekt jest zaskakujący. Posiada stylowy kształt, który idealnie komponuje się zarówno z klasycznym, jak i nowoczesnym wystrojem wnętrza, zarówno kuchni, jak i restauracji.
Młynek wyposażono w solidny mechanizm mielący precision wykonany z odpornej na korozję ceramiki, na który producent daje dożywotnią gwarancję, tym samym daje potwierdzenie ich jakości. Diamentowa ostrość tego mechanizmu jest niezwykle wytrzymała.
Młynek dzięki swojemu nowoczesnemu designowi wspaniale sprawdzi się jako pomysł na prezent.
10 wskazówek użytkowania młynków Cole & Mason, które pozwolą przedłużyć ich żywotoność:
1. Należy zawsze poruszać mechanizmem młynka zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara
2. Uzupełniając zasobnik należy: odkręcić śrubę, wsypać przyprawę, złożyć młynek wstępnie skręcając, odwrócić do góry dnem i lekko potrząsnąć, aby opróżnić mechanizm i w tej pozycji dokręcić śrubę.
3. Aby otrzymać grubsze ziarenka, należy poluźnić śrubę.
4. Korpus młynka można czyścić lekko wilgotną szmatką, nie dotykając nią mechanizmu.
5. Do mielenia należy używać wyłącznie soli morskiej.
6. Zarówno sól, jak i kolorowy pieprz można mielić tylko w młynkach z mechanizmem ceramicznym.
7. Podczas używania młynka unikać bezpośredniego kontaktu urządzenia z parą kuchenną.
8. Zapasy soli i pieprzu przechowywać w suchym miejscu.
9. Dzięki możliwości regulowania mechanizmu na różne grubości mielenia, uzyskujemy rozmaite smaki tej samej przyprawy.
10. Warto spróbować grubo zmielonego pieprzu, nadaje on potrawom nie tylko ostrość, ale także niezwykły aromat i głęboki smak.